Ekonomi

Küresel metan emisyonları rekor seviyede

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) Global Metan Tracker raporuna göre, Sanayi Devrimi’nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30’u metan emisyonlarından kaynaklanıyor. Küresel enerji sektörü metan emisyonlarının yüzde 40’ını oluştururken, tarımdan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Metan sadece karbondioksitten daha hızlı dağılmaz, aynı zamanda daha kısa bir ömre sahiptir ve karbondioksitten daha güçlü bir sera gazıdır.

İklim değişikliği ile ilgili çabaların hedef ve çabalarına rağmen, elektrik sektörüne yüklenen fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları 2019 yılındaki rekor seviyenin biraz altında. altında2022’de 135 milyon tonda kaldı ve rekor seviyeye yakındı.

Kömür, petrol ve doğal gaz segmentlerinin her biri 40 milyon ton metan emisyonu ile sonuçlandı. Uydu manzaraları, yalnızca 2022’de petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan 500 “süper emisyon” olayı tespit ederken, kömür operasyonlarından kaynaklanan 100 metan emisyonu tespit edildi.

IEA raporuna göre petrol ve gaz segmentinden kaynaklanan metan emisyonları mevcut teknolojilerle yüzde 75 oranında azaltılabiliyor. Öte yandan sektörün metan emisyonlarını azaltmak için önlem almaması da bu azalmayı engelliyor.

Petrol ve gaz şirketlerinin, elektrik krizindeki yüksek fiyatlar nedeniyle 2022’de yüksek gelirlerinin yalnızca yüzde 3’ünü elde etmekle birlikte, metan emisyonlarını yüzde 75 oranında azaltmak için gereken 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var.

IEA/Birol: Metan emisyonları gerektiği kadar hızlı düşmüyor

UEA Lideri Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede metan emisyonlarının azaltılmasında az da olsa ilerleme kaydedildiğini belirterek, “Metan emisyonları hala çok yüksek ve yeterince hızlı düşmüyor. Küresel ısınmayı sınırlamak için metan emisyonlarını azaltmak en ucuz yöntemlerden biri. seçenekler ve bunu yapmamak için hiçbir mazeret yok.” sözlerini kullandı.

Geçen yıl Kuzey Akım doğal gaz boru hattında meydana gelen patlamanın atmosfere büyük miktarda metan salımına neden olduğuna dikkat çeken Birol, şunları kaydetti:

“Ancak dünya çapındaki sıradan petrol ve gaz operasyonları, her gün Kuzey Akım boru hattı sınırındaki patlamadan kaynaklanan kadar metan emisyonu üretiyor. Ne yazık ki, metan emisyonları yeni bir sorun değil ve inatla yüksek olmaya devam ediyor. “Fosil yakıt üreticileri metan emisyonlarını azaltmak için hızlı hareket etmeli ve olağan politika yapıcılar da yapmalı.”

Küresel metan emisyonlarını azaltmak için İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26’da birçok ülke Küresel Metan Taahhüdü’nü imzaladı. Katılımcı ülke sayısı 150’ye ulaşırken, bu ülkeler 2030 prestijiyle metan emisyonlarını yüzde 30 oranında azaltma taahhüdünde bulundu.

Bu katılımcı ülkeler, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yüzde 55’inden ve fosil yakıt operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının yüzde 45’inden sorumludur.

cemisgezek-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu