Bakan Kacır: Hedef güneş paneli üretiminde dünya ikincisi olmak
Kacır, Brüksel’de iki günlük temasları kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin son 20 yılda yenilenebilir enerjiye çok büyük yatırımlar yaptığını vurgulayan Kacır, “Bugün Türkiye’deki toplam kapasitenin yüzde 55’i yenilenebilir enerji santrallerinden oluşuyor.” dedi.
Enerji Bakanı’nın, özellikle güneş ve rüzgarda 2035 yılına kadar her yıl 5 gigawatt ilave etme planı hazırladığını hatırlatan Kacır, “Bu bağlamda sadece yenilenebilir enerji santrallerinin kurulumuna değil, yenilenebilir enerji santrallerinin kurulumuna da büyük önem veriyoruz. Sanayimizin bu alanlarda güçlenmesi.” dedi.
“Güneş paneli üretiminde Avrupa’da bir numara, dünyada dördüncüyüz. Hedef, Türkiye’nin kısa sürede dünyada ikinci olması.” Kacır, son yıllarda oluşturulan altyapıyla Türkiye’de de güneş pili ürettiklerini söyledi.
Bakan Kacır, “AB’nin Türkiye dışında güneş paneli üretim alternatifi yok. Rüzgar türbinlerinde şu anda Avrupa dördüncüsüyüz. Rüzgar türbini üreticilerimizin yıllık 2 milyar avroya yaklaşan iş hacmi var.” dedi.
AB ülkelerinin rüzgar türbinlerinde Uzak Doğu ile rekabet etmekte giderek zorlandıklarını belirten Kacır, ilk dönemlerde Avrupa’nın kendi iç pazarıyla sağladığı ölçek ve Çin’in tamamen kendi iç pazarına odaklanmış olmasının avantaj sağladığını anlattı. AB şirketleri rekabet açısından biraz rahatladı.
Kacır, “Ama artık Çin’de birçok sektörde üretim fazlası var ve iç pazarda da yavaşlama var. Bu da AB üyesi ülkelerdeki firmaları rekabet açısından zorluyor.” söz konusu.
Rüzgar altyapısı daha da güçlenecek
Rüzgar türbini orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) neredeyse tamamının Türkiye’de yatırım yaptığını veya paydaşlarla çalışmaya başladığını belirten Kacır, “Türkiye’de kurduğumuz altyapıyı güçlendirmek istiyoruz. Yani kule üretiminde, Kanat ve jeneratör konusunda özellikle İzmir’de “Ege Bölgesi’nde muazzam bir altyapı kümesi oluştu.” dedi.
Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde yatırımlara hız vererek offshore rüzgar türbinlerine yönelik üretim kabiliyetlerini artırmaya yönelik önemli adımlar atacaklarına dikkat çekti.
Türkiye’ye yönelik olumlu adımlar AB’ye fayda sağlayacak
Tüm bu adımların aslında Türkiye’nin karbon nötr hedeflerine yönelik ana yönelimini ortaya koyduğunu anlatan Kacır, şöyle konuştu: “AB’nin Türkiye’ye adil davranması çok önemli. Türkiye, AB için üçüncü bir ülke değil. Türkiye, AB değer zincirinin temel unsurudur. Dolayısıyla karbon düzenlemeleri, diğer ticaret düzenlemeleri ve yatırım kararları, finansman alanları açısından Türkiye’ye yönelik olumlu adımların AB’ye fayda sağlaması gerekiyor. Emin olun Türkiye’ye bir kazanç sağlarsa AB’ye iki fayda sağlar” dedi.
Kacır, AB’nin uluslararası rekabette Türkiye’ye güçlü bir ihtiyaç duyduğunu kaydederek, “Dolayısıyla Gümrük Birliği revizyonu başta olmak üzere tüm bu süreçlerde daha adil, daha açık ve daha olumlu bir yaklaşım göreceğimizi umuyoruz. AB’nin taahhütleri Türkiye’nin “İhtiyacı her geçen gün daha fazla hissediliyor.” sözlerini kullandı.
Öte yandan Çin dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi ülkesidir. Dünyadaki güneş panellerinin yarıdan fazlası Çin’de üretiliyor.