Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı sıvılaşmaya dikkat çekti
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde incelemelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, bölgedeki genel hasarın sıvılaşmadan kaynaklandığını belirtti.
Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve onbinlerce kişinin de yaralandığı deprem bölgesinde bilim insanları ve mühendisler de incelemelere başladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ve ekibi de Gölbaşı’nda incelemelerde bulundu. Alan, Gölbaşı’ndaki hasarın büyük ölçüde sıvılaşmadan kaynaklandığını belirtti.
“ZOR TASFİYE ETKİLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARAR”
Alan, “Bugün bu bölgede yaptığımız incelemelere göre yaygın sıvılaşma etkilerine bağlı hasarlar var. Fay zonu kırılmış ve bu bölgeye de ulaştığı anlaşılmaktadır. Birden çok nedenden dolayı hasarlar mevcuttur. Burada deprem oluşturan fayların varlığı, ona yakınlığı ve bu sarsıntıların büyüklükleri sıvılaşmaya dayalıdır.Risk analizleri yapılır.Bu sayede o tabanın sıvılaşmaya eğilimli olup olmadığı belirlenir. Buna göre sanat yapıları da tasarlanmalıdır.Aslında bu bölgede sıvılaşma riski olacağı iddia ediliyordu.Yetkililer burada zemini biliyorlar,yer altı su seviyesi yüksek,aslında Doğu Anadolu Fay hattı buradan geçiyor. “Aslında bu üç olay gerçekleştikten sonra burada sıvılaşma riskinin olacağı varsayılmıştı. Buna göre önlem almaları gerekirdi” dedi.
Gölbaşı Tren Garı’nda rayların eğilme nedeninin sıvılaşmadan kaynaklandığını belirten JMO Başkanı Hüseyin Alan, “Bu yer altında dediğim gibi, yer altı su basıncı, yer altı sularının getirdiği kuvvetlerle büyük ölçüde yükseliyor. deprem anında oradaki kum sıvı gibidir. “Üst hakikat zayıf bölgelerden kendi içine fışkırır ve kum konileri oluşturur. Demiryolu boyunca buna benzer çok bölge var. Bu nedenle rayların yer yer döndüğünü, yer yer tabana battığını görüyoruz” dedi.
– Adıyamanbelenajans.com.tr