CHP’de “Zoom” krizi: Değişimin mi başlangıcı?
CHP’de seçim sonrası ‘değişim’ talepleri gündeme gelirken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve değerli CHP’lilerin bir kısmı internete sızan ‘zoom’ toplantısının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışılıyor. Halk, parti içinde bir dönüşüm için başlangıç olacak.
Seçim öncesi CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın ekibinden bazı isimlerin yer aldığı toplantının başlangıç bölümü önceki gece “Kılıçdaroğlu’na tarihi ihanet” başlığıyla internete sızdırıldı. , Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Bülent Tezcan, Muharrem Erkek, Engin Altay, Tekin Bingöl, Onursal Adıgüzel ve CHP’liler katıldı.
Kılıçdaroğlu, çok sayıda CHP seçmeninin ve yöneticisinin seçim eleştirilerine yanıt olarak “Değişime hazırım” diyerek, Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) yani yakın çalışma ekibini yenileyeceğini ve görevi teslim edeceğini söyledi. “kaptan” olarak güvenli limana gemi.
Tezcan: Geri adım atmayacağız, ileri adım atacağız
Toplantıya katılanlardan Bülent Tezcan, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “ihanet” eleştirilerinin doğru olmadığını, yanlış bir şey yapmadıklarını belirterek, “ileriye dönük adımların” bundan sonraki süreçte atılacağını belirtti. geriye doğru”.
Tezcan, toplantının bir kısmının gece yarısı özel olarak internet üzerinden “ihanet ya da darbe” gibi sunulmasının parti kültürüne uymadığını belirterek, “Parti ile ilgili birçok görüşme yaptık. Devam edeceğiz” dedi. Tezcan, Kılıçdaroğlu yönetiminin İmamoğlu’nun toplantıda bulunmasını eleştirdiği hatırlatılmasına yanıt olarak şunları söyledi:
“İmamoğlu başka partiden mi? İmamoğlu bu partinin önemli önemsiz bir figürü mü? Seçimde Başkan Yardımcısı diyeceksiniz, krizi çözmek için iki büyükşehir belediye başkanını başkan yardımcısı yapacaksınız. Sonra İmamoğlu neden var diyeceksiniz. partinin geleceği ile ilgili tartışmalarda ve toplantılarda.nasıl?”
CHP’de istenen değişimin genellikle isimler üzerinden konuşulduğu ve fikri altyapının henüz oluşturulmadığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Tezcan, “Aslında isimlerden bahsetmiyoruz. CHP’nin başarısızlığının sebebi neydi? seçim, bundan sonraki sürecin planlanmasında ne yapılır bunları konuşuruz.Bu sadece bireyleri değil süreçleri tanımlar.Onu yapmaktır.Bireyler aynı zamanda yönetmenin bundan sonraki sürecinin de motoru mu olacak, yoksa olacaklar mı? Bundan sonraki süreci engelleyecek yapılar mı olur? Bu bireylerin önemidir” dedi.
“Söylem kadar söyleyen de önemlidir” diyen Tezcan, partide yeni bir kadroya, yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Tezcan, “Bu sadece bizimle olmayacak” dedi. Bunları elinde tutanların mevcut statükoları garanti altına alınmış olacak” dedi.
Değişimin fikri altyapısı için “Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” diyen Tezcan, CHP’nin altı okunu 21’inci yüzyılın şartlarına göre yorumlayıp “doğru” yapmak istediklerini söyledi. sağcı olmadan, muhafazakarlar muhafazakarlaşmadan”.
Toplantı kapandı mı? Amacı neydi?
Aslında İmamoğlu ve CHP heyetinin zaman zaman bir araya gelmesi fena fikir değildi. Geçen Pazar günü yapılan ve yaklaşık bir saat süren görüşmeyle ilgili haber birçok farklı kurumda basında yer aldı. Ancak aradaki fark, “zoom” uygulaması üzerinden gerçekleştirilen toplantının bir kısmının ve katılımcılarının sızdırılmasıydı.
Seçim öncesi CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylığında birleşen CHP’den bazı üst düzey isimlerin bu sefer değişimden yana olması Kılıçdaroğlu ve ekibinde “ihanet” olarak görüldü. Toplantıya katılanlar, “Bu oluşum daha da gelişerek devam edecek ve partinin yenilenmesi için bir fırsat olarak görülmelidir” dedi.
Toplantının asıl gerekçesinin ise Kılıçdaroğlu yönetiminin kongreye gitme sürecinde bazı il ve ilçe teşkilatlarını görevden alması olduğu da kaydedildi. Bu nedenle toplantının sızan bölümünde katılımcılar bu konuyu konuşmak için Parti Meclisi’ni nasıl toplayabilecekleri konusunda fikir alışverişinde bulunuyor ve yöntem arıyor.
CHP Parti Meclisi, Genel Başkanın doğrudan veya Parti Meclisi üye tamsayısının beşte birinin konuyu ve gündemi belirterek yazılı isteği ile büyük toplantıya çağrılabilir.
Öte yandan bu görüşmenin sızdırılmasının ardından Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ni bu Pazar günü toplantıya çağırdı.
Toplantıyı kim sızdırdı?
Toplantıyı kimin sızdırdığı bilinmezken, İmamoğlu’nun açılış konuşmasını yaparken görüntü ve fotoğrafı olmayan bir “katılımcıya” dikkat çektiği görülüyor.
Bu katılımcının kim olduğu ve bunu kaydedip sızdırıp sızdırmadığı konusunda net bir bilgi yok. Toplantının başında bu katılımcının Selin Sayek Böke olduğu yorumları yapıldı.
DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre, toplantıya katılanlar bilinmeyen bir şey yapmadıklarını düşündükleri için ekstra bir güvenlik önlemi alma ihtiyacı hissetmediler.
Bu arada katılımcılardan Engin Altay dün TV100’de “Sızdıranların kim olduğunu biliyorum ama şimdi isimlerini vermeyeceğim. Günah işlemek istemiyorum” dedi.
İmamoğlu, “Sızdıranı araştıracağız, bakacağız. Ne oldu, nasıl oldu, kim seviyor, parti içinde mi, parti dışında mı? Bunu da inceleyeceğiz. Partimiz yetkilileriyle çekinmeden, açık ve seçik bir şekilde, gönlümüzden ne geçiyorsa onu paylaşıyoruz. Zaman zaman bir aile meselesi gibi konuşuyoruz, görüşmeye devam edeceğiz” dedi.
Tepkiler ne oldu?
Sızdırılan ve çokça konuşulmaya başlanan görüşmenin ardından taraflardan çeşitli açıklamalar geldi.
İmamoğlu, “Görüşmenin gizli bir tarafı yok. Yarın da görüşmemiz var.” CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Millet zulüm altındayken Zoom’u konuşmayı doğru bulmuyoruz. Parti hiyerarşisini dikkate almayan toplantıyı etik dışı bulmuyoruz.”
Kılıçdaroğlu’nun ise akşam Habertürk’te katılacağı programda bahisle ilgili soruları yanıtlaması bekleniyor.
Bu arada dün yapılan MYK toplantısında, halen TBMM Grup Başkanlığı görevini sürdüren Özgür Özel ve Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın için bazı üyelerin görevden ayrılmalarını talep ettiği haberi ortaya çıktı. Küme. Özel ve Günaydın, dünkü MYK toplantısına o tarihte başka illerde oldukları için katılamayacaklarını belirtmişlerdi.
Günaydın, toplantının amacının Parti Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırmak için imza toplamak olduğunu söyleyerek, “Tüzük bunun için 13 kişinin imzasının yeterli olduğunu söylüyor. Şu anda bu metnin imza sürecinden bahsediyoruz. Rutin bir toplantı ahlak dışı olarak sunuluyor. Kullanılan tek bir kaba söz var mı?” ifadelerini kullandı.
Ancak Kılıçdaroğlu yönetimi, toplantıyı bir Parti Meclisi için imza toplama çabası olarak görmemekte, İmamoğlu’nun varlığını ve toplantı yönetimini bir yönetici olarak, bu imza toplama amacını aşan bir oluşum olarak görmektedir.
Bundan sonra ne olabilir?
Sızdırılan toplantının ardından CHP kulisleri hareketlenirken, bu gelişmenin Kılıçdaroğlu ve yönetimini değiştirmek için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini düşünenler var.
Seçimin ertesi günü değişiklik talep eden ancak fazla öne çıkmamaya özen gösteren İmamoğlu’nun bu olayla birlikte daha açık bir muhalefete öncülük edebileceği belirtiliyor. Ancak İmamoğlu’nun halen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması kendisi ve onunla birlikte değişim isteyenler için değerli bir handikap.
Parti kulislerine göre, bu gelişmenin ardından sonbaharda olması beklenen kongreye giden süreçte yönetime karşı cephenin netleşmesi ve daha açık bir şekilde kendini göstermesi bekleniyor.
İmamoğlu’nun bir süredir sadece CHP kadroluları ile değil, etkin muhalefet isteyen ve bunun için ana muhalefet partisi CHP’nin yeniden bir araya gelmesi gerektiğini düşünen akademisyenler, siyasetçiler ve aydınlarla da bir süredir farklı görüşmeler yaptığı biliniyor. Bu toplantıların kongreye kadar devam etmesi öngörülmektedir.
Sızdırılan toplantının ardından “Eski isimlerle yenilik nasıl olacak?” Eleştirilerine yanıt olarak İmamoğlu ve çevresindekilerin sadece bu isimler olmadığı belirtiliyor.
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl ulaşılır?