Ekonomi

ATSO Başkanı Bahar: “Girdi fiyatlarında mutlak düşüş hedeflenmeli”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ocak ayı enflasyon oranlarını değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, enerji indirimleriyle başlayan sürecin devam ettirilerek girdi fiyatlarında mutlak düşüşün hedeflenmesi gerektiğine işaret etti.

2023 Ocak ayı enflasyonunun beklentileri aşarak bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 6,65, Yİ-ÜFE’de yüzde 4,15 olarak açıklandığını kaydeden Lider Bahar, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 57,68, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 86 olduğunu söyledi. .46 olarak bildirildi.

“En yüksek artış sağlıkta”

Harcama kümelerinin prestijiyle aylık en yüksek artışın yüzde 18,35 ile sağlık, yüzde 12,73 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,19 ile alkollü içkiler ve tütünde olduğunu söyleyen Lider Bahar, “En az artış gösteren küme yüzde 1,53 oldu. En yüksek yıllık artışlar yüzde 77,22 ile sağlık sektöründe, yüzde 75,13 ile lokanta ve otellerde, yüzde 71,00 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görülürken, bunu yüzde 27,46 ile temel hastane hizmetleri ve yüzde 71,00 ile hizmetler alanında ortaya çıktı. En fazla düşüşü yüzde 6,55 ile şehir gazı ve doğalgaz, yüzde 4,64 ile çocuk giyim ve yüzde 3,03 ile patates izledi.”

“Gıda kümelenmesinde yıllık yüzde 71 artış”

TÜİK verilerine göre enflasyonun gıdada yüzde 71, konutta yüzde 56,24, eğitimde yüzde 41,70 ve giyimde yüzde 24,24 olduğuna dikkat çeken Bahar, “Yİ-ÜFE 2023 Ocak’ta önceki yıla göre yüzde 4,15 arttı. Bir önceki aya göre ÜFE’de en yüksek artış yüzde 20,42 ile içeceklerde, yüzde 15,37 ile kömür vb.’de gerçekleşti. Gıdada yüzde 100, elektrik fiyatlarındaki düşüşler, demir-çelik ve dokuma gibi girdilerdeki küresel fiyat düşüşleri sayesinde ÜFE artışında yavaşlama yaşandı.

“Yıllık enflasyon gerilemeye devam ediyor”

Enflasyonun baz etkisi nedeniyle gerilemeye devam etmesine rağmen yıllık ortalamalarla ölçülen cari kurun TÜFE’de yüzde 60-70, ÜFE’de yüzde 120 bandında devam ettiğini belirten Bahar, “Döviz kurunda yatay seyir 2019’da devam ediyor. Son altı ayda küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki düşüş, “Enflasyon oranındaki yavaşlamaya katkı sağlıyor. Öte yandan, TÜFE’deki aylık artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve dünyada yıllık enflasyon olarak görülen yüzde 6,6’lık oran ülkemizde aylık bazda gerçekleşti. Bu anlamda geçen yıla göre gözlenen yavaşlamaya rağmen enflasyonda hala makul seviyelere ulaşamadığımız açıktır” dedi.

“Gelir hayat ve finans makasını kapatma riski var”

Başkan Bahar, enflasyonla mücadele ve hayat pahalılığının orta ve alt gelir gruplarında daha yoğun hissedilen gıda, eğitim, barınma gibi temel alanlarda aciliyet arz etmeye devam ettiğini belirterek, “Öte yandan , gelir giderleri ve gelir-maliyet makası yüksek enflasyonun neden olduğu, enflasyon yavaşlasa da.Kapanamama riski de dikkate alınması gereken bir gerçek.Bunun için başlayan süreci devam ettirmeliyiz. temel girdi fiyatlarında enflasyonu düşürmenin ötesinde mutlak düşüşü hedeflemektedir.Baz etkisine bağlı yavaşlama önümüzdeki aylarda da devam edecek ancak enflasyondaki kalıcı düşüş döviz kurunun seyrine bağlı olacaktır. cari açık ve döviz süreçlerindeki kısıtlamalar, piyasadaki döviz kuru beklentilerinin enflasyonu düşürmeye yardımcı olmadığını not etmeliyiz. Bu sorunu aşmak için önlemlere ihtiyaç var t Reel segment şirketlerinin döviz ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyileştirmek. görünüyor” dedi. – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu